Снимка: PixabayЗаради резките температурни промени през последните дни, планинските спасители дават ценни

...
Снимка: PixabayЗаради резките температурни промени през последните дни, планинските спасители дават ценни
Коментари Харесай

Какви са рисковете за почивка на планина при летните аномалии във времето

Снимка: Pixabay

Заради внезапните температурни промени през последните дни, планинските спасители дават скъпи препоръки на туристите, избрали да прекарат част от ваканцията си в планината. Сега изискванията в Пирин не са подобаващи за туризъм, споделиха от Планинската избавителна работа в Банско, предава Българска национална телевизия.

Температурите са ниски за средата на лятото, като във високите елементи те са към 10 градуса.

Спасителите предлагат на туристите да се обличат с топли облекла и наложително да носят дъждобрани, защото времето в планината се трансформира за минути и може да се развихри мощна стихия. Най-добре е през лятото да се потегля на преход рано заран.

" Да проучат маршрута, да наберат колкото могат повече информация за него, да се съобразят с метеорологичните условия и с прогнозата. Да не потеглят без зареден мобилен телефон, най-много. И да се движат в компактна група. Много деликатно би трябвало да преценяват какво ги чака и дали да продължат или да се върнат. Ако са при започване на маршрута, при утежняване на времето, наложително да се върнат. ", поучава Благовест Обецанов, ПСС-Банско.

Туристите, които минават през " Кончето " и изкачват връх Вихрен, би трябвало да са деликатни, защото е допустимо тук-там да има преспи, обясниха още планинските спасители.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР